Opvaskemaskine
En nyere opvaskemaskine bruger mellem 150 og 200 kWh om året, når den kører 5 dage om ugen. Derudover kommer vandforbruget, som også varierer fra maskine til maskine.
Sparetips: Fyld din opvaskemaskine helt op, før du starter, og vælg altid et energispareprogram. Undgå for så vidt muligt at starte opvaskemaskinen i de dyreste timer på døgnet, som ligger mellem klokken 19 og 21.
Køle-fryseskab
Et nyere køle-fryseskab i en fornuftig størrelse bruger mellem 200 og 300 kWh om året. Det er altså et af køkkenets store strømslugere, så her kan der spares penge på elregningen.
Sparetips: Undgå at overfylde dit køle-fryseskab, og vær påpasselig med at lægge varme madvarer direkte ind i køle- eller frysedelen. Sørg for regelmæssig afrimning, da rimfrost kan øge energiforbruget. Mange nye køle-fryseskabe har en NoFrost-funktion, som sørger for automatisk afrimning. Indstil temperaturen, så køleskabet står på 5 grader og fryseren på -18 grader. Derved undgår du at bruge mere strøm end nødvendigt.
Ovn
En almindelig indbygningsovn bruger mellem 150 og 200 kWh om året. Forbruget varierer dog en del, alt efter hvor ofte du bruger ovnen, hvor længe den er tændt og hvilken temperatur du anvender. En ovn bruger meget energi på opvarmningsfasen, og efterfølgende kører ventilatoren for at køle ovnrummet ned.
Sparetips: Undlad at bruge ovnen til små retter, der kun kræver opvarmning i kortere tid. Overvej at investere i en miniovn eller en airfryer, hvis du ofte opvarmer små portioner mad. Brug varmluftfunktionen så ofte som muligt, da energiforbruget er en smule mindre.
Kogeplade
Kogeplader bruger mellem 150 og 250 kWh om året, alt efter hvilken type og størrelse du har. Induktionskogeplader er generelt mere effektive, da gryder og pander opvarmes hurtigere.
Sparetips: Ved køb af ny kogeplade, bør du investere i en induktionskogeplade. Lad altid din mad koge/simre under låg, da du så kan reducere kogepladens varmeniveau med 1-2 trin.
Emhætte
Emhætter har to funktioner: Udsugning og lys. De er ikke blandt de største strømslugere i køkkenet, men alligevel skal du forvente et årligt forbrug på mellem 50 og 100 kWh om året.
Sparetips: Nye huse kan være så tætte, at emhætten danner et “vakuum” når den kører. Åbn et vindue tæt på emhætten for bedre effekt, og husk at slukke emhætten kort efter tilberedning er overstået.
Kaffemaskine
Kaffemaskiner bruger mellem 50 og 150 kWh om året, hvis de anvendes hver dag. Der er selvfølgelig stor forskel fra maskine til maskine, og forbruget afhænger ligeledes af hvor mange kopper, du brygger ad gangen.
Sparetips: Undlad helt at bruge kaffemaskinens hold-varm funktion. Sluk i stedet maskinen øjeblikkeligt efter brygning, og hæld den varme kaffe i en termokande. Sørg for at afkalke din kaffemaskine regelmæssigt, da kalk kan øge strømforbruget.
Det kan være nødvendigt med en ny kaffemaskine, hvis den gamle sluger for meget strøm. Find de bedste kaffemaskiner i vores test-guide.
Sådan sparer du penge på strøm
Når elprisen stiger, er det en god idé at tage et kig på generelle forbrugsvaner. Særligt hvis du/I har børn, da elregningen hurtigt kan løbe løbsk. Her er en række gode råd til, hvordan I sparer på strømmen i husstanden.
1 – Sluk computeren helt i stedet for dvale
Det virker måske smart at man kan sætte computeren i dvale, så man hurtigt kan “vække” den når behovet opstår. Det kan dog øge energiforbruget, så sørg for at slukke computeren helt, når du ikke skal bruge den længere.
2 – Sluk lyset efter dig
De nye LED-pærer bruger ikke meget strøm. Alligevel kan det hurtigt løbe op, hvis du lader en masse pærer stå tændt uden grund. Husk derfor at slukke lyset efter dig, når du går ud af et rum.
3 – Udnyt den billige strøm om natten
Det er altid dyrest at bruge strøm i de sene eftermiddagstimer og tidlige aftentimer. Prøv at begrænse brugen af vaskemaskine, opvaskemaskine, opladning af elbil m.m. til nattetimerne mellem klokken 24 og 6. Det kan du eksempelvis gøre ved at indstille en timer, så apparaterne starter af sig selv om natten.
BoligFakta.dk anbefaler også brugen af apps til at overvåge den aktuelle pris på el. Du kan overvåge prisen på strøm via Elpriser (til Google Play) eller Strømpriser (til Apple App Store).
4 – Tø madvarer op i køleskabet
Mange tør madvarerne op på køkkenbordet, fordi det går hurtigere. Men hvis du husker at tage stegen eller den frosne kylling op af fryseren et døgn i forvejen, kan du i stedet optø den i køleskabet. Så sænkes køleskabets temperatur, og energiforbruget reduceres.
5 – Afkalk vaskemaskine, opvaskemaskine, kaffemaskine m.m.
Apparater med varmelegemer fungerer bedst og bruger mindre strøm, når de ikke er tilkalkede. Sørg derfor for regelmæssig afkalkning, så de ikke bruger mere strøm end højst nødvendigt.
6 – Brug mindre vand i gryderne, og husk låget
Når du eksempelvis koger æg eller pasta, skal du bruge så lidt vand som muligt. Vandet skal kun lige bringes til kogepunktet, så du ikke bruger unødigt meget strøm på opvarmningen. Lægger du tilmed et låg på gryden, kan du skrue yderligere ned for kogepladen.
7 – Undgå at bruge tørretumbler
Tørretumbleren er en stor energisluger, så pas på med at bruge den for meget. Lad i stedet tøjet tørre udendørs, i den friske luft. Som en sidegevinst får tøjet en frisk duft, som er svær at opnå i en tørretumbler.
8 – Fyld vaskemaskinen helt op, og vask ved lav temperatur
Vaskemaskinen bruger store mængder vand og strøm, så husk at fylde den helt op hver gang. De fleste vaskemidler er desuden effektive med koldt vand, så skru endelig temperaturen helt ned til 30 grader eller mindre.