Afkalkning af kaffemaskinen er kedeligt, men nødvendigt, hvis du vil undgå kalkrester i kaffen og lang bryggetid. Heldigvis er det nemt, og du behøver ikke købe dyre rengøringsmidler.
Hvordan afkalker man kaffemaskinen?
Når du skal afkalke kaffemaskinen, skal du lade den køre en fuld brygning med det valgte afkalkningsmiddel. Nogle producenter anbefaler at slukke kaffemaskinen midtvejs, for at midlet får længere tid til at virke, så husk at læse brugsanvisningen inden du starter.
Nogle kaffemaskiner har en indbygget alarm til afkalkning, så du automatisk får at vide når det er tid til afkalkning. Det er nemlig bedst at afkalke maskinen med jævne mellemrum, så den aldrig når at kalke til.
Se hvilke kaffemaskiner, der klarer sig bedst i test, og hvilke der har automatisk afkalkningsalarm.
Sådan gør du:
- Sluk din kaffemaskine, og doser det valgte afkalkningsmiddel.
- Tænd kaffemaskinen, og lad den trække midlet gennem systemet. Husk evt. at tjekke brugsanvisningen for råd omkring dette, da nogle producenter anbefaler en pause midtvejs.
- Når kaffemaskinen er færdig, fjerner du afkalkningsmidlet og skyller kanden med rent vand.
- Kør 2-3 fulde kander rent vand igennem kaffemaskinen, så rester af afkalkningsmidlet skylles ud.
- Tør kaffemaskinen af, og nyd en kalkfri kop kaffe.
Derfor skal du fjerne kalk
Det er vigtigt at du afkalker din kaffemaskine med jævne mellemrum. Kalk er en af køkkenets værste fjender, og det kan potentielt ødelægge mere end bare smagen i din kaffe.
Kaffemaskinens levetid forlænges
En velfungerende kaffemaskine er en god kaffemaskine. Når du afkalker løbende, sikrer du at teknikken fungerer som den skal. Er kaffemaskinen først alvorligt tilkalket, er det ikke sikkert den kan reddes med egnede afkalkningsmidler. Du risikerer altså at måtte kassere en dyr kaffemaskine tidligere end forventet, hvis ikke det er muligt at afkalke maskinen.
Kalkrester i kaffen
Hvis din kaffemaskine er alvorligt tilkalket, kan der komme kalkrester i kaffen. Kalk ophober sig nemlig over tid, og lægger sig som “lag” oven på hinanden. Det er samtidig porøst, og derfor kan små stykker kalk flække af med tiden. Det er ikke rart at få kalkstykker i munden, mens man drikker en kop kaffe.
Hurtigere brygning
Der er intet mere irriterende, end at vente længe på sin morgenkaffe. Når kaffemaskinen er fri for kalk, går det hurtigere med at brygge kaffe. Det skyldes at der er fri adgang for vandet, som hurtigt kan løbe gennem varmelegemet og ned i filteret.
Bedre smag
Kaffemaskinen kan have svært ved at opvarme vandet til den anbefalede temperatur, hvis den er tilkalket. Det kan gå ud over kaffens smag, som bliver mere bitter end normalt.
Hvad er bedst til afkalkning af kaffemaskinen?
Der findes forskellige midler, der kan bruges til afkalkning af kaffemaskinen, og nogle er mere effektive end andre. De fleste bruger enten eddike eller et flydende afkalkningsmiddel, som blot skal fortyndes og køres igennem maskinen. Herunder kan du finde mere information om, hvordan de forskellige midler bruges til afkalkning af kaffemaskinen.
Husk at læse producentens vejledning
Forskellige producenter kan have forskellige anbefalinger, som du skal eller bør følge. Husk især at læse i brugsanvisningen, om der er nogle midler, som producenten direkte fraråder at anvende.
Eddike (husholdningseddike eller eddikesyre)
Du kan bruge almindelig, klar husholdningseddike til rengøring af kaffemaskine. Du bør undgå den brune eddike, da sukkerstofferne ifølge Bolius kan aflejres i rørene. Bland 1 del eddike med 1 del vand, og kør det igennem kaffemaskinen. Kaffemaskinen kan køres igennem flere gange, hvis det er nødvendigt. Skyl derefter maskinen igennem med rent vand et par gange efter behov.
Eddikesyre kan også bruges. Borup Kemi anbefaler at man blander 1 del eddikesyre 32% med 4 dele vand, og kører det igennem kaffemaskinen. Kør derefter koldt vand 3 gange gennem maskinen, som minimum.
Citronsyre
Citronsyre er et godt og effektivt middel til afkalkning af kaffemaskiner. Hos Sterling, som laver citronsyre i pulverform, anbefales følgende fremgangsmåde til afkalkning af kaffemaskiner:
Opløs 20 gram (ca. 1,5 spiseskefuld) citronsyre i 1 liter koldt vand. Dernæst skal opløsningen hældes i vandbeholderen, og kaffemaskinen kan tændes. Når opløsningen er kørt igennem, skal der skylles mindst 3 gange med rent koldt vand. Du kan gentage processen, hvis kaffemaskinen er kraftigt tilkalket.
Afkalkningstabletter
Du kan også få afkalkningstabletter, som kan bruges til afkalkning af kaffemaskine. De koster dog en smule mere end citronsyre, og markant mere end eddike. Hos Sterling, som laver afkalkningstabletter til kaffemaskine, skal man følge denne fremgangsmåde:
Hæld en halv liter vand i den slukkede kaffemaskine, og læg en tablet i vandet. Når tabletten er helt opløst, skal du tænde maskinen og lade opløsningen løbe igennem. Derefter skal du køre rent vand gennem maskinen mindst 2 gange.
Du kan anvende 2 tabletter, hvis kaffemaskinen er meget tilkalket.
Flydende afkalkningsmiddel
Flydende afkalkningsmiddel er også en mulighed. Husk at sikre dig, at flasken er til afkalkning af kaffemaskiner og andre små køkkenmaskiner, så du får den rette blanding. Der findes nemlig også en stærk afkalker til badeværelset, som ligner til forveksling.
MinusKalk laver flydende afkalkningsmiddel til kaffemaskiner, og deres produkt har følgende fremgangsmåde:
Hæld aldrig midlet ufortyndet i kaffemaskinen. Start med at hælde 1 liter vand i maskinen, og tilføj så 100 ml MinusKalk i. Derefter skal kaffemaskinen startes, og midlet skal køres igennem. Du kan gentage behandlingen, hvis maskinen er stærkt tilkalket.
Afslut ved at køre maskinen igennem 2-3 gange med rent, koldt vand.
Borup har samme fremgangsmåde, og viser i denne video hvordan man fjerner kalk med deres produkter.
Producentens eget afkalkningsmiddel
Nogle producenter anbefaler brug af deres eget afkalkningsmiddel, men det kan være en dyr fornøjelse.
Det gælder eksempelvis Moccamaster Afkalkning, som i nogle butikker koster over 80 kroner per flaske, og hvis virkemiddel er citronsyre. Det er derfor ikke rentabelt at bruge producentens eget afkalkningsmiddel, og ofte kan du spare mange penge ved at vælge et mere universelt afkalkningsprodukt.
Hvordan afkalker man kaffemaskinen udvendigt?
Der kan i nogle tilfælde sætte sig kalk uden på kaffemaskinen, og det er ikke kønt. Kalkaflejringerne viser sig typisk som små plamager langs kanter og hældetud, og det kan være svært at få af.
En mulighed er at hælde almindelig husholdningseddike på et stykke sammenfoldet køkkenrulle, og dernæst sætte det ovenpå kalkaflejringerne. Der må ikke være for meget eddike på køkkenrullen, da det så vil løbe ned ad maskinen. Vent 10-15 minutter, og fjern køkkenrullen. Kalken skulle gerne være helt eller delvist opløst, så den kan aftørres med en fugtig klud. Er det ikke tilfældet, kan du gentage behandlingen.
Hvor ofte skal man afkalke kaffemaskinen?
Du bør afkalke din kaffemaskine mindst én gang om måneden, hvis du bruger den til dagligt. Det gælder især hvis du bor i et område med hårdt vand, såsom i hovedstadsområdet, da vandet er mere kalkholdigt. Bruger du kun kaffemaskinen indimellem, kan du nøjes med at afkalke hver 3. måned.
Når vandet er mere kalkholdigt, vil der hurtigere komme kalkaflejringer indvendigt og udvendigt i din kaffemaskine. Det er altså nødvendigt at afkalke maskinen oftere, end hvis du boede i et område med blødt vand.
Din anvendelse af kaffemaskinen spiller selvfølgelig en stor rolle. Brygger du kaffe flere gange om dagen, skal maskinen selvfølgelig også afkalkes oftere. Brygger du kun kaffe 1-2 gange om ugen, kan der gå 2-3 måneder mellem hver afkalkning.
Slutteligt kan det anbefales at tjekke brugsanvisningen, da nogle producenter har deres egne anbefalinger til afkalkning og hyppigheden heraf.