Indbygningsovne er det foretrukne valg i et moderne køkken, fordi de både kan bygges ind i et underskab eller et højskab. Du kan altså selv vælge placeringen af ovnen, og dermed opnå optimal indretning af køkkenet.
Der findes indbygningsovne til ethvert behov og budget, men vil du have pyrolyse skal du betale lidt ekstra. Pengene kan være godt givet ud, da pyrolyse er den bedste og mest effektive måde at rengøre ovnrummet på. Udover pyrolyse kan du også få en række avancerede funktioner, såsom indbyggede programmer, Wi-Fi tilslutning og farveskærm.
Overvejelser før køb
Hvad skal du overveje, før du køber indbygningsovn? Der er mange modeller at vælge imellem, og en god ovn kan holde i 20 år eller mere. Vælg derfor en indbygningsovn, som kan leve op til dine behov.
- Ovnrummets størrelse
65 liter er en fornuftig størrelse til en almindelig familie. Hvis du ofte tilbereder større portioner, kan det anbefales at vælge en større model på 75 liter eller mere. - Med eller uden pyrolyse?
Pyrolyseprogrammet opvarmer ovnen til 4-500 grader, så fedt og snavs bliver til aske. Du slipper for at bruge knofedt, og skal blot tørre asken væk med en våd klud. - Stegetermometer
Skal stegen nå en bestemt temperatur, er det nyttigt med et stegetermometer. Hvis det er indbygget i ovnen, kan programmet tilrettelægges efter temperatur.
- Brugervenlighed
Foretrækker du klassiske drejeknapper eller touch-panel? Sidstnævnte letter rengøringen, men kræver måske lidt tilvænning. Vælg den løsning, som passer bedst til dig. - Wi-Fi og app-tilslutning
Vælger du en lidt dyrere ovn, har den muligvis Wi-Fi og kan styres via app. Det er smart, fordi du kan få anbefalinger og inspiration til tilberedning via appen, men derudover er der ikke rigtigt nogen fordele. - Tilbehør
Det kan anbefales at vælge en ovn med teleskopudtræk og mindst to bageplader, hvis du ofte bager brød og kager.
Top 8 bedste indbygningsovne
Vi har gennemgået de nyeste testresultater, brugeranmeldelser og anbefalinger. De bedste indbygningsovne har vi evalueret herunder.
Bedste indbygningsovn med pyrolyse –
Bosch HBG672BB1S

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Bosch HBG672BB1S er en god indbygningsovn, der kommer meget tæt på at opfylde alle behov. Den har blandt andet et stort ovnrum på 71 liter, pyrolyseprogram til nem rengøring af ovnrummet, digitalt display til visning af temperaturen samt rengøringsvenligt betjeningspanel. Det er samtidig en særdeles populær ovn, som får mange positive anmeldelser af købere på tværs af forskellige netbutikker. Derudover klarer Bosch sig generelt godt i test. Det er blandt andet værd at nævne, at ovnen er støjsvag, og den er meget hurtig til at varme op. Lågen har soft-close hængsler, så den ikke smækker hårdt i.
Det er svært at finde noget negativt om denne ovn, da den på mange måder er rigtig god. Betjeningspanelet er lidt svært at finde ud af i starten, fordi det blot består af nogle symboler for de forskellige funktioner, så her skal man have fat i brugsanvisningen. Der medfølger også kun en enkelt bradepande og en stegerist, hvilket vi synes er i underkanten. Skal du have bageplader, koster de 399 kroner pr. styk i Bosch’ egen webshop.
Specifikationer
- Ovnrum: 71 liter
- Selvrens: Pyrolyse
- Stegetermometer: Nej
- Teleskopudtræk: Nej
Bedste billige indbygningsovn –
Electrolux COB100X

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Den bedste billige indbygningsovn er Electrolux COB100X. Lignende indbygningsovne har klaret sig glimrende i danske tests, og derfor er der god grund til at vælge netop denne ovn. Den er også særdeles populær blandt køberne, som blandt andet roser den for at være støjsvag og effektiv. Et vigtigt parameter, når du skal have en billig ovn, er netop støjniveauet, fordi billige ovne kan have tendens til at larme. Det kan især være slemt under nedkølingen, som kan vare i 15 til 20 minutter. Electrolux COB100X har alle de mest gængse funktioner, og ovnrummet er med 72 liter et af de mest rummelige i prisklassen. Betjening foregår nemt og enkelt ved hjælp af to drejeknapper, så her behøver du ikke engang at læse brugsanvisningen.
Hvis man vælger en indbygningsovn i denne prisklasse, giver man desværre også afkald på nogle funktioner. Electrolux COB100X har således ingen pyrolyseprogrammer, så rengøring foregår manuelt. Der er heller intet display til finjustering af ovnens temperatur, så her må man prøve at indstille drejeknappen så præcist som muligt. På trods af den lave pris får du dog både en dyb bradepande, to badeplader og en rist med til ovnen.
Specifikationer
- Ovnrum: 72
- Selvrens: Nej
- Stegetermometer: Nej
- Teleskopudtræk: Nej
Bedste indbygningsovn med stort ovnrum –
Miele H2265-1B

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Den bedste indbygningsovn med stort ovnrum er Miele H2265-1B. Ovnrummet er på hele 76 liter, så her får du altså god plads. Det er en god ovn til dig, der ønsker mest mulig plads, uden at prisen nødvendigvis bliver højere. Der er et praktisk lille display i midten af betjeningspanelet, som kan bruges til indstilling af tid, og derudover vises programindstillinger og -forslag når du har indstillet programvælgeren. Programmer og temperatur vælges nemt ved hjælp af to drejeknapper, og der kræves altså ingen brugsanvisning for at forstå ovnens funktioner.
Du skal vælge Miele H2265-1B, hvis du gerne vil have en stor ovn uden en masse funktioner. Desværre må du også undvære pyrolyseprogrammet, da det er sparet væk i denne model. Det lader dog ikke til at være et problem, da ovnen generelt får gode anmeldelser. Det kan måske skyldes at ovnen har en katalytisk emaljeret bagvæg, hvorved den er delvist selvrensende. Vi kunne godt have tænkt os en ekstra bageplade, da der kun medfølger en enkelt, men det er i småtingsafdelingen.
Specifikationer
- Ovnrum: 76 liter
- Selvrens: Katalyse (delvis selvrens)
- Stegetermometer: Nej
- Teleskopudtræk: Nej
Bedste indbygningsovn med teleskopudtræk –
Whirlpool W9 OM2 4S1 P BSS

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Hvis du vil have en god indbygningsovn med teleskopudtræk, er Whirlpool W9 OM2 4S1 P BSS et godt valg. Ovnen har alle de funktioner, man har brug for til hverdag, og der medfølger en masse nyttigt tilbehør. Med et stort ovnrum på 73 liter er der også masser af plads, og pyrolyseprogrammet letter rengøringen. En af de mest nyttige funktioner i denne ovn er teleskopudtrækket. Så kan du trække bagepladen eller bradepanden helt ud, når du eksempelvis skal pensle maden eller tjekke temperaturen. På grund af ovnrummets størrelse er der god plads mellem rækkerne, så du kan sagtens have flere ting i ovnen samtidig.
Vi kan generelt godt lide denne ovn, men der er nogle få ting som kunne være bedre. Eksempelvis skal alle ovnens funktioner tilgås via et berøringsfølsomt display, og det er altså ikke nær så effektivt som gammeldags knapper. Du kan dog også styre ovnen via en app til din smartphone, og det er måske nemmere end at skulle trykke sig igennem ovnens indbyggede display. Ovnen mangler blot et indbygget stegetermometer med forbindelse til selvsamme app, men så skal du kigge efter en dyrere model.
Specifikationer
- Ovnrum: 73 liter
- Selvrens: Pyrolyse
- Stegetermometer: Nej
- Teleskopudtræk: Ja
Bedste indbygningsovn med stegetermometer –
Siemens HB672GCW2S

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Skal du have en indbygningsovn med stegetermometer, er Siemens HB672GCW2S et godt valg. Her får du ikke bare stegetermometer, men også en række smarte funktioner der gør hverdagen en smule lettere. Ovnen er vældigt populær blandt køberne, som blandt andet er glade for den jævne og effektive opvarmning. Flere har blandt andet konstateret, at de kunne bage brød og kager på flere rækker samtidigt, hvilket ellers ikke kan lade sig gøre i ældre/billigere indbygningsovne. Dette kan lade sig gøre i Siemens HB672GCW2S på grund af den gode varmluft-funktion. Ovnens mest nyttige funktion, det indbyggede stegetermometer, gør desuden madlavningen meget nemmere. Så skal du ikke længere holde øje med et stegetermometer, men kan i stedet indstille den ønskede temperatur på ovnen. Så bliver stegen automatisk varmet op til måltemperaturen, hvorefter ovnen giver lyd fra sig.
Der er lidt blandede holdninger til det indbyggede farvedisplay. Nogen kan godt lide det, men andre synes det er for småt. Hvis ovnen er placeret i et højskab, er det nemt at aflæse displayet, men hvis ovnen er placeret i et underskab skal man ned på knæ for at kunne aflæse tallene. Vi havde foretrukket et større display, men derudover synes vi faktisk at ovnen er udmærket.
Specifikationer
- Ovnrum: 71 liter
- Selvrens: Pyrolyse
- Stegetermometer: Ja
- Teleskopudtræk: Nej
Bedste indbygningsovn med damp –
Siemens HR675GBS1S

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Den bedste indbygningsovn med damp er Siemens HR675GBS1S. Det er en lidt dyrere ovn, men til gengæld har den flere smarte dampfunktioner. Du kan blandt andet tilføje dampskud under tilberedningen af dine retter, men du kan også bruge damp til genopvarmning eller hævning af dej. Særligt sidstnævnte er smart, fordi dejen således kan hæve under kontrollerede forhold, og du undgår udtørring. Til bagning er dampskud også perfekt, fordi det resulterer i en blank overflade med en god, sprød skorpe. Udover dampfunktionerne er der også blevet plads til soft-close i lågen og pyrolyseprogram for nemmere rengøring. Ovnen er meget populær blandt køberne, og den har fået hundredvis af positive anmeldelser på tværs af forskellige netbutikker. Siemens klarer sig generelt godt i test, og mange af deres ovne får positive bedømmelser.
Som det også er tilfældet med andre Siemens-ovne af samme type, falder kritikken oftest på betjeningspanelet: Det kan være svært at se indstillingerne på den lille TFT-farveskærm, og man må ofte ned på knæ hvis ovnen er placeret i et underskab. Det bliver selvfølgelig ikke nemmere af at denne ovn har et væld af funktioner, og man bliver formentlig nødt til at have brugsanvisningen i brug de første par uger. Hvis man kan leve med denne lille ulempe, findes der næppe en bedre indbygningsovn med damp.
Specifikationer
- Ovnrum:
- Selvrens:
- Stegetermometer:
- Teleskopudtræk:
Bedste indbygningsovn med soft-close –
Smeg SFP6101TVNO

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Den bedste indbygningsovn med soft-close er Smeg SFP6101TVNO. Det er en flot sort ovn med fuld glasfront, der er nem at holde ren, fordi ovnens funktioner betjenes med gammeldags drejeknapper. Du slipper altså for at trykke på selve glaspanelet. Det er smart tænkt, fordi fedtfingre meget hurtigt kan ses på sort glas, og du behøver således ikke at tørre glaspanelet af efter brug. I lågen er der monteret soft-close hængsler, så den ikke smækker hårdt i, hvilket er en stor fordel i det travle køkken. Ovnrummet er på 70 liter, hvilket er tilstrækkeligt for de fleste, og der er selvfølgelig pyrolyseprogram for hurtig og nem rengøring.
Prismæssigt ligger Smeg SFP6101TVNO desværre i den høje ende, og en del af årsagen skal findes i dens design. Der er nemlig ingen særlige funktioner, udover soft-close hængslerne, som kan trække prisen opad. Slutteligt må du nøjes med en enkelt bradepande og rist, da der ikke medfølger bageplader.
Specifikationer
- Ovnrum: 70 liter
- Selvrens: Pyrolyse
- Stegetermometer: Nej
- Teleskopudtræk: Nej
Bedste indbygningsovn med Wi-Fi –
Siemens HB676G5S6

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Den bedste indbygningsovn med Wi-Fi er Siemens HB676G5S6. Denne avancerede ovn er dyr, men til gengæld er den rig på funktioner. Vigtigst er måske muligheden for Wi-Fi tilslutning, således at den kan betjenes via Siemens’ HomeConnect-app. Det er smart, fordi du slet ikke behøver at være i nærheden af ovnen, hvis du ønsker at indstille på funktionerne. Desuden er der teleskopudtræk på hele tre rækker, 4D-varmluft for jævn varmefordeling i hele ovnrummet, pyrolyseprogram og hurtig opvarmning. Ovnen er meget populær blandt køberne, som generelt er positive. Hvis du ofte bruger ovnen til bagning og stegning, bliver du glad for Siemens B676G5S6.
Prisen er en vigtig faktor, når man kigger efter ovn, og her skal du gøre op med dig selv om Siemens HB676G5S6 er pengene værd. Til den almindelige husholdning, som bruger ovnen 2-3 gange ugentligt, findes der bedre og billigere alternativer. Kan du derimod lide at bage dit eget brød, og får du ofte familie og venner på besøg til middag, er Siemens HB676G5S6 et godt valg. Et lille “men” er at skærmen stadig er lille, selvom den er større end på de billigere modeller. Det kan altså være svært at tyde indstillingerne, hvis ovnen er placeret i et underskab. Der er heller intet stegetermometer indbygget, hvilket ellers burde være en selvfølge for en ovn i denne prisklasse.
Specifikationer
- Ovnrum: 71 liter
- Selvrens: Pyrolyse
- Stegetermometer: Nej
- Teleskopudtræk: Ja, 3 stk.
Hvilken indbygningsovn er bedst?
Du kan selvfølgelig vælge en indbygningsovn, som kan det hele, men det kan sjældent betale sig. Indbygningsovne kan groft inddeles i en håndfuld hovedgrupper, så det bliver nemmere at vælge ud fra deres kernefunktioner. Herunder gennemgår vi de mest populære typer af indbygningsovne, så du kan blive klogere på dine valgmuligheder.
Billig indbygningsovn med varmluft
Varmluft er den mest effektive opvarmningsform, og de fleste indbygningsovne har dette. Hvis prisen er vigtig for dig, og du ikke gider betale ekstra for pyrolyseprogram, bør du vælge en billig ovn med varmluft. De er billige og simple, men fungerer udmærket i et køkken hvor ovnen kun bruges et par gange om ugen.
Indbygningsovn med pyrolyseprogram
Er du flittig bruger af ovnen, bør du vælge en model med pyrolyse. Pyrolyseprogrammet varmer ovnrummet op til 4-500 grader, så snavs og madrester brændes af. Et fint lag aske kan tørres af overfladerne efterfølgende, og ovnen er igen ren og lugtfri. Vi anbefaler alle at vælge en pyrolyseovn, alene fordi rengøringen er nem og uproblematisk.
Indbygningsovn med stegetermometer
Nyere indbygningsovne fås ofte med indbygget stegetermometer. Det er smart, fordi ovnen kan indstilles til at slukke eller bippe når kødet når den ønskede temperatur, så du ikke behøver holde øje med et eksternt stegetermometer. På dyrere indbygningsovne kan du endda styre processen via app, så du slet ikke behøver være i nærheden af ovnen.
Indbygningsovn med teleskopudtræk
Teleskopudtræk er smart, når du skal have bageplader og bradepander ud af ovnen i løbet af tilberedningen. Det kan eksempelvis være en steg, der skal pensles flere gange i løbet af tilberedningen. Teleskopudtrækket holder bradepanden stabilt og sikkert, selvom den er trukket helt ud, og du kan nemt skubbe den ind igen efterfølgende.
Indbygningsovn med soft-close
I det travle køkken er det smart med soft-close hængsler i ovnlågen, så du bare kan skubbe den i med en hurtig bevægelse. Lågen sørger selv for at lukke forsigtigt, så den ikke går i stykker eller larmer. Kig efter en ovn med soft-close, hvis du gerne vil undgå at lågen smækker hårdt i.
Indbygningsovn med damp
Dampfunktionen har stor betydning for bagning, men kan også hav en positiv effektiv på stegning af kød og grøntsager. Mange ovne fås med en beholder til vand, som så kan bruges til at danne dampskud under tilberedningen. Det giver blandt andet brød og boller med en saftigere krumme og sprødere skorpe.
Indbygningsovn med stort ovnrum
Det kan knibe med pladsen i ovnen, hvis du ofte tilbereder store stege. En hel and, gås eller kalkun kan også give problemer, hvis ikke ovnrummet er større end 65 liter. Hvis du gerne vil have lidt ekstra plads i ovnrummet, kan du med fordel vælge en model med et ovnrum på mindst 75 liter. Så er der god plads, og du kan tilberede mad i flere rækker samtidig.
Indbygningsovn med Wi-Fi
Hvidevarer med trådløs internetforbindelse bliver mere og mere udbredt, og det er der mange gode grunde til. Først og fremmest bliver det muligt at styre ovnen via app, men du kan også opdatere software og finde programmer der passer præcist til bestemte opskrifter. Det er smart, hvis du kan lide avanceret madlavning, men kan også gøre din hverdag en smule lettere. Eksempelvis kan ovnen fjernstyres via app, så du ikke behøver justere ovnen via dens indbyggede betjeningspanel.
Vores research
Som led i vores research har vi gennemgået hundredvis af brugeranmeldelser og testresultater. Vi har også rådført os med eksperter på området, for at blive klogere på indbygningsovne og deres vigtigste funktioner.
I vores evaluerings- og udvælgelsesproces har vi vægtet følgende parametre: Ovnrummets størrelse, pyrolyseprogram, stegetermometer, brugervenlighed, Wi-Fi og app-tilslutning samt tilbehør. Disse parametre mener vi er de vigtigste, når der skal vælges ny indbygningsovn.
Følgende tests indgår i vores research til denne guide:
- Forbrugerrådet Tænk: Test af 50 indbygningsovne (24. juni 2021)