Med en pålægsmaskine kan du lave dit eget lækre pålæg, skære dit hjemmebagte brød i ensartede skiver og meget mere. Den er med andre ord uundværlig i køkkenet, hvor hjemmelavet mad bliver lavet i det daglige.
Pålægsmaskiner fås i større eller mindre versioner, som kan skære tykke og tynde skiver. De fleste maskiner har en glat klinge, som er god til kødpålæg, men mange har også en bølgeklinge til brød og andre madvarer. Selvfølgelig er det også ofte muligt at købe begge typer klinger til din pålægsmaskine, men husk at undersøge dette før du køber.
Overvejelser før køb
Udvalget af pålægsmaskiner er snævert, men du bør stadig kende mulighederne. Se her, hvad du bør overveje, før du køber din nye pålægsmaskine.
- Klinge – glat eller bølge?
De fleste pålægsmaskiner har en glat klinge som standard. Den er god til kød, men til brød skal du have en bølgeklinge. Begge typer klinger kan købes til de fleste maskiner. - Skæretykkelse
Her er der for alvor forskel på pålægsmaskiner. Vil du skære brød, skal du have en pålægsmaskine, der kan skære i tykkelser på 15 mm. eller mere. - Tilt-funktion
Mange pålægsmaskiner har tilt-funktion, som sikrer at tyndtskåret pålæg automatisk falder væk fra klingen. Det er smart, når du gerne vil have fine, intakte skiver.
- Sammenklappelig
En pålægsmaskine kan være lidt klodset. Med en sammenklappelig model kan du spare masser af plads i køkkenskabet, men husk at vælg en god og stabil model. - Størrelse og vægt
Hvis du skal have pålægsmaskinen stående i et mindre skab eller i en skuffe, skal du huske at tjekke størrelsen. Vægten er også vigtig, da nogle maskiner kan veje helt op til 10 kg. - Byggekvalitet
Du bør vælge en pålægsmaskine med så mange metalkomponenter som muligt. Det er sjældent, at billige plastikmaskiner holder særligt længe.
Top 5 bedste pålægsmaskiner i test
Hvilken pålægsmaskine klarer sig bedst i test? Vi har udvalgt de bedste pålægsmaskiner i forskellige kategorier. Se vores anbefalinger herunder, og find den bedste til dine behov.
Bedste all-round pålægsmaskine –
Graef Slicer Master M20

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Fordele
- Glimrende pålægsmaskine, der kan klare lidt af hvert.
- Robust byggekvalitet med metalkabinet og hærdet glasbund.
- Nem at indstille den rette skæretykkelse via drejeknap.
- God tilt-funktion til silkeskåret pålæg.
Ulemper
- En lille smule dyr.
- Der medfølger kun glat klinge. Bølgeklinge koster ca. 110€.
Graef Slicer Master M20 er en god all-round pålægsmaskine. Den er bedst i test hos både Kockhuset og RTL, og den kan skære skiver med en tykkelse på helt op til 20 millimeter. Noget, som bemærkes hos RTL, er tilt-funktionen. Maskinen kan tiltes op til 30 grader, hvorved silkeskåret pålæg forbliver intakt under skæringen.
Er du på udkig efter en god og pålidelig pålægsmaskine, som kan bruges til lidt af det hele, skal du vælge Graef Slicer Master M20. Den har tilmed en solid konstruktion bestående af et metalkabinet, samt en rustfri stålklinge med en diameter på 17 centimeter.
Der medfølger ingen bølgeklinge, men den kan købes som ekstratilbehør. Den er dog rimelig dyr. Sidst vi tjekkede, kostede en bølgeklinge 110€ i Graefs egen webshop.
Klinge: Glat – Skæretykkelse: 0-20 mm. – Tilt-funktion: Ja – Sammenklappelig: Nej – Størrelse: H25,5 x B40,5 x D29,5 cm. – Vægt: 8,5 kg.
Bedste billige pålægsmaskine –
Severin AS 3915

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Fordele
- Glimrende pålægsmaskine til brug ved særlige lejligheder.
- Glat klinge og bølgeklinge medfølger.
- Nem og enkel at anvende.
- God tilt-funktion, som gør det nemt at skære silketyndt pålæg.
Ulemper
- Ikke helt så robust som dyrere pålægsmaskiner.
- Skæretykkelsen går kun op til 15 mm.
- Mangler en bakke, som skiverne kan “falde” ned på.
- Sugekopperne på fødderne er ikke i den bedste kvalitet.
Severin AS 3915 er den bedste pålægsmaskine for dig, der gerne vil skære brød og pålæg ved særlige lejligheder. Pålægsmaskinen får en anbefaling i Kockhusets test, hvor den også er udset som “bedste budgetvalg”.
Pålægsmaskinen kan skære kød og brød i en tykkelse fra 0 til 15 millimeter, hvilket ikke er helt så meget som på andre maskiner. Til gengæld får du både en glat klinge og en bølgeklinge med til maskinen, så her kan du for alvor gøre et godt køb.
Vi anbefaler primært denne pålægsmaskine til dig, der har behov for at skære ensartede skiver ved særlige lejligheder. Skal du bruge en pålægsmaskine til hverdag, bør du investere i en lidt større/kraftigere model.
Klinge: Glat + bølge – Skæretykkelse: 0-15 mm. – Tilt-funktion: Ja – Sammenklappelig: Nej – Størrelse: H32 x B42 x D26 cm. – Vægt: 5 kg.
Bedste premium pålægsmaskine –
Graef Slicer Master M90

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Fordele
- God og kraftfuld pålægsmaskine, der kan skære fine skiver af brød og pålæg.
- Stærk konstruktion af metal, der står på en solid glasbund.
- Kan skære skiver med en tykkelse fra 0 til 20 mm.
- Nemt at finjustere skæretykkelsen, så skiverne bliver præcis som du vil have dem.
- Smart tilt-funktion til silkeskåret pålæg.
Ulemper
- Ingen bølgeklinge medfølger, men skal købes ved siden af. Koster ca. 110€.
- Tung og stor. Vejer 8,7 kg.
Hvis du gerne vil investere i en god og robust pålægsmaskine, som kan holde i mange år, skal du tage et kig på Graef Slicer Master M90. Den er udset som “bedste premiumvalg” i Kockhusets test, og vi er enige i dette. Pålægsmaskinen har alt, hvad du behøver, for at kunne skære pålæg på daglig basis.
Skivetykkelsen kan indstilles præcist som du vil have den, og det er muligt at skære skiver på op til 20 millimeter. Selvfølgelig kan maskinen også tiltes, så du kan skære fint pålæg uden at ødelægge det. Der medfølger desværre ikke en bølgeklinge, så den skal du selv ud og købe ved siden af.
Klinge: Glat – Skæretykkelse: 0-20 mm. – Tilt-funktion: Ja – Sammenklappelig: Nej – Størrelse: H36,5 x B43 x D34,5 cm. – Vægt: 8,7 kg.
Bedste sammenklappelige pålægsmaskine –
Ritter Icaro 7

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Fordele
- Smart sammenklappeligt design. Maskinen kan både opbevares stående og liggende.
- Kan skære både brød og pålæg.
- Nem at anvende og indstille efter dine behov.
- Letvægter – vejer kun 3,6 kg.
Ulemper
- Ingen tilt-funktion.
- Glat klinge medfølger ikke.
Hvis du ikke har plads til en stor pålægsmaskine i dit køkken, kan du i stedet overveje Ritter Icaro 7. Det er en sammenklappelig pålægsmaskine, som fungerer glimrende til de fleste behov. Det er en dyrere maskine, men til gengæld får du perfekte skiver af både pålæg og brød.
Ritter Icaro 7 anbefales af RTL, fordi den er robust og velfungerende til alle formål. Den fås kun med bølgeklinge, men den kan alligevel bruges til lidt af hvert. Desværre må du nøjes med en skivetykkelse på op til 14 millimeter, men det er alligevel rigeligt til de fleste.
Efter brug foldes maskinen nemt sammen, og den kan både opbevares stående og liggende.
Klinge: Bølge – Skæretykkelse: 0-14 mm. – Tilt-funktion: Nej – Sammenklappelig: Ja – Størrelse: H20 x B34 x D24 cm. – Vægt: 3,6 kg.
Bedste pålægsmaskine med 2 klinger –
Graef Classic Twin C22

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Fordele
- Godt køb – her får du både en glat klinge og en bølgeklinge med i prisen.
- Solid pålægsmaskine med robuste elementer, der kan tåle lidt af hvert.
- Kan skære skiver på op til 20 mm.
- Nem at indstille med den store, sorte drejeknap.
Ulemper
- Ingen tilt-funktion.
Graef Classic Twin C22 ligner til forveksling den dyrere Slicer Master M20, men der er alligevel forskel: Classic Twin C22 har en tyndere og lettere design, og der medfølger en ekstra klinge. Du får altså både en bølgeklinge og en glat klinge, og det til en ganske fornuftig pris.
Desværre har denne pålægsmaskine heller ingen tilt-funktion, men det behøver ikke nødvendigvis at være et problem. Tilt-funktionen er god at have, hvis du ofte skærer silketyndt pålæg, men de fleste kan sagtens undvære den.
Med tanke på hvor dyre klingerne er at købe ved siden af, er denne pålægsmaskine et ganske godt køb.
Klinge: Glat + bølge – Skæretykkelse: 0-20 mm. – Tilt-funktion: Nej – Sammenklappelig: Nej – Størrelse: H25 x B39 x D30,5 cm. – Vægt: 7,9 kg.
Hvilken pålægsmaskine skal jeg vælge?
Er du faret vild i de mange valgmuligheder? Selvom markedet for pålægsmaskiner er snævert, findes der stadig mange forskellige maskiner. Se her, hvilke maskiner du kan vælge imellem, og hvad du skal kigge efter.
Sammenklappelig pålægsmaskine
Sammenklappelige pålægsmaskiner er gode til det lille køkken, hvor skabspladsen er trang. De kan ofte opbevares både liggende og stående, så pladsen kan udnyttes optimalt.
En sammenklappelig pålægsmaskine har selvfølgelig også nogle ulemper, da kapaciteten og kræfterne ofte er mindre end på de almindelige pålægsmaskiner. Men kan du leve med dette, får du alligevel en god, gedigen pålægsmaskine til hverdagsbrug.
Pålægsmaskine med tilt-funktion
Pålægsmaskiner med tilt-funktion er et must for dig, der gerne vil skære silketynde skiver. Tilt-funktionen gør det muligt for skiverne at falde væk fra klingen, så de ikke rives i stykker. Det er særligt nyttigt, hvis du ofte skærer kødpålæg i tynde skiver.
Tilt-funktionen findes på mange pålægsmaskiner, og har ikke rigtigt nogen negative sideeffekter.
Pålægsmaskine til brød
Hvis du vil skære brød på din pålægsmaskine, skal du sikre dig to ting: 1) Der skal enten medfølge en bølgeklinge, eller det skal være muligt at tilkøbe denne. 2) Skæretykkelsen skal kunne justeres op til 20 millimeter, så du kan skære brødet i gode, tykke skiver.
De fleste pålægsmaskiner kan skære brød, så længe du sikrer dig at de to ovenstående kriterier opfyldes. Det er i øvrigt værd at være opmærksom på, at ekstra klinger kan være dyre. Vælg derfor en pålægsmaskine, som både har glat klinge og bølgeklinge, eller som kun har en bølgeklinge.
Pålægsmaskine med 2 klinger
Som skrevet i forrige sektion, kan det være nyttigt med to klinger: En glat klinge og en bølgeklinge. De er nemlig gode til forskellige formål, så din pålægsmaskine bliver mere alsidig hvis du har begge klinger.
Nogle pålægsmaskiner fås med begge klinger som standard, men ellers kan du ofte købe dem ved siden af.
Pålægsmaskine med håndsving
Der findes nogle få pålægsmaskiner, som drives af et håndsving. Det kan være smart hvis du ikke har stikkontakter i dit køkken, eller hvis du vil bringe pålægsmaskinen med dig til et sted uden strøm.
Pålægsmaskiner med håndsving kræver selvfølgelig en ekstra hånd for at virke, så det kan hurtigt blive besværligt hvis du står alene i køkkenet. Normalt bruger man én hånd til at holde på madvaren, mens den anden hånd griber skiverne.
Vores research
Som led i vores research har vi gennemgået de nyeste tests og anmeldelser, samt rådført os med eksperter på området. Vi har desuden et godt kendskab til pålægsmaskiner gennem flere års anvendelse af selvsamme, så vi ved hvad man skal kigge efter.
I denne artikel er følgende tests indgået i vores research: