Alle børnefamilier kender til det, for pludselig er klokken slået 17.30 og forældrene er næsten lige trådt ind af døren, efter en lang arbejdsdag. Tiden er altid knap om aftenen, og inden du har set dig om, så har klokken passeret de 18.00, og aftensmad skal helst stå klar inden kl 19.00.
Faktum er at det ikke gavner børnefamilier i det lange løb, og det er hverken sundt eller rart i længden. Alt dette kan du undgå helt såfremt du planlægger ugen, så I i fællesskab kan få overskuddet og overblikket tilbage i den travle hverdag med små børn.
Denne guide er bragt i samarbejde med Vild-med-boern.dk, som er eksperter på børneområdet.
Begynd allerede fra børnene er helt små
Det kan ikke siges mere tydeligt, men forberedelse og planlægning er vejen frem til succes. I denne proces gør du dig selv og hele familien en stor tjeneste. Start allerede ved 1-2 års alderen og lær barnet at kende køkkenredskaberne, så de allerede kan komme godt i gang fra starten.
Det kan du blandt andet gøre ved at købe et træ legekøkken og køkken legetøj til dit barn. Jo tidligere du starter, des bedre bliver barnet til at begå sig i et køkken. Et godt legekøkken behøver ikke fylde ret meget, og der skal ikke mere til end et hjørne eller krog i enten børneværelset eller stuen. Her kan både mor, far og søskende være med til teselskaber og sjove lege i løbet af ugen.
Det er både sjovt og lærerigt for hele familien
Der er rigtig mange måder at hygge sig som en børnefamilie. Udover madlavning i familiens kreative legekøkkener, så er orden og oprydningen også en vigtig del i legen. Det er vigtigt at have i baghovedet ikke at starte for stort ud. Giv børnene lettere opgaver til at starte med, og med tiden kan I roligt bygge mere på. På den måde får børnene mere selvtillid og kendskab i et køkken. Husk at give børnene god tid, og giv dem ros for hver gang de har gjort det godt. Børnene bliver trygge, styrker læringsprocessen og udvikler sig socialt, der gavner dem udenfor hjemmet.
Dette lærer dit barn med et legekøkken
Udover at styrke sproget, motorikken og selvtilliden er der også mange andre gode sider af legen. Kort fortalt sætter man barnet i de voksnes rækker, og det kan blive rigtig sjovt at følge med i barnets udvikling.
Barnet kan blandt andet lære at:
- Betjene en opvaskemaskine
- Betjene et komfur og ovn
- Generelt om hygiejne (vaske hænder hver gang)
- Betjene køkkenredskaber (kniv, gaffel, ske)
- Oprydning og orden i et køkken
Som du kan læse, er der rigtig mange fordele med et legekøkken. Der findes mange udgaver af legekøkkener, og principielt er det stort set lige gyldigt om du vælger et køkken i træ eller plastik. Er du ude efter en budgetvenlig løsning, så er plastik den billigste der starter fra omkring 300 kroner. Til gengæld skal du ikke regne med at legekøkkenet holder i flere år, for ofte går det heftigt for sig, og plastikken vil hurtigere gå i stykker. Et legekøkken i træ vil måske være en bedre løsning, for her findes der også diverse tilbehør og legemad i alverdens kombinationer. Generelt har trælegetøj en længere levetid, fordi at det kan tåle at blive kastet rundt, og byggekvalitet er i en helt anden boldgade.
Nemme løsninger et helt ok
Før det bliver en succes, er det vigtigt at tage hensyn til barnets alder og erfaring. Børn er meget forskellige, og du kan ikke forvente at helt små børn i 2-års alderen har de samme indlæringsevner som et 4-årigt barn. Grundstenen er tålmodighed og det kan tage længere tid end man lige havde forestillet sig. Selvom det i perioder kan føles svært eller besværligt når børnene er helt små, er det vigtigt at forældrene bakker hinanden op. Hvis motivationen kniber en gang imellem, kan det være en god idé at holde en kortere pause eller sætte børnemusik til, så der kommer lidt stemning i hele familiens legekøkken.
Få tal og ord med i legen
Faktisk kan du allerede fra dit barn er lille sætte både tal og ord på alt det I laver sammen. Dansk og matematik kan blive en del af jeres leg, så barnet lærer de vigtigste begreber. Start altid ud med at tælle hvor mange æg eller boller, der er i legekøkkenet. Gør det også med bestikket, og sæt ord så mange ting som overhovedet muligt.
Børn lærer hurtigt og der går ikke mange gange før barnet hurtigt opfanger hvad tingene betyder. Der er mange måder at gøre det sjovt og fagligt, og jo mere I øver jo nemmere bliver det i længden.
Når jeres barn bliver ældre, kan I gøre opgaverne lidt mere udfordrende så den faglige del bliver styrket.
F.eks kunne du sige til dit barn:
- Hvis 4 æg koster 8 kroner, hvor meget koster 2 æg så?
- Hvis 6 tomater koster 12 kroner, hvad koster 4 tomater?
- Hvis I er 4 i familien og alle spiser 2 boller hver, hvor mange boller bliver spist i alt?
Her er blot 3 eksempler ud af rigtig mange. Der er mange sjove måder at gøre det på, og det er meget vigtigt at det er på niveau med barnets alder, for ellers vil jeres barn miste interessen meget hurtigt. Udover matematikken er det en godt idé at få så mange nye ord med ind over, så barnets ordforråd også kan udvides i løbet af legen.