Der er stor forskel på væghængte emhætter. Nogen klarer sig fremragende i test, mens andre kritiseres for at være støjende og ineffektive. De fleste vil gerne have en emhætte med kraftig sugestyrke og et lavt støjniveau, men det kan være svært at finde den bedste kombination af begge ting. Et tredje parameter, som også skal huskes, er rengøringen. Væghængte emhætter bliver fedtede, og de skal helst være nemme at tørre af og vaske. Slutteligt skal prisen selvfølgelig også være fornuftig.
Overvejelser før køb
Der er flere ting, som du bør overveje, hvis du skal have en ny væghængt emhætte. Vi guider dig i de vigtigste ting, så du ved hvad du skal kigge efter.
- Kapacitet
Emhættens kapacitet/sugestyrke måles i m3/time. For at finde en emhætte, hvis kapacitet matcher dit køkken, skal du gange køkkenets rumfang med 10. Rumfanget (m3) skal svare til emhættens maksimale kapacitet. - Støjniveau
Væghængte emhætter er generelt støjsvage, men nogle modeller larmer mere end andre. I et åbent køkken anbefales det at vælge en model, hvor støjniveauet ikke kommer over 65 dB. - Eftersug
Eftersug er en funktion, som suger røg og lugt ud af køkkenet efter du har lavet mad. Den aktiveres ved tryk på en knap, og slukker automatisk efter 10-15 minutter. Det er en smart funktion, som vi anbefales til alle køkkener.
- Brugervenlighed
Nogle væghængte emhætter har et futuristisk design med trykfølsomme knapper, men det kan være svært at overskue. Vælg en emhætte med et overskueligt betjeningspanel, der er nemt at anvende i det daglige. - Rengøring
Emhætter kan hurtigt blive fedtede eller støvede. Derfor skal det skal være nemt at aftørre overfladerne, og fedtfiltrene skal hurtigt kunne klikkes ud. Så bliver rengøringen nemmere og mere overkommelig. - Lys
Der skal være godt lys i din væghængte emhætte, da de fleste modeller skygger for loftlamperne. Vælg derfor en model, som har mindst to LED-spots.
Top 8 bedste væghængte emhætter
Der findes mange gode væghængte emhætter, som klarer sig godt i test. Der er også flere modeller, som er populære og får gode anmeldelser af køberne. Se herunder, hvilke væghængte emhætter der er bedst netop nu.
Bedste væghængte emhætte (60 cm) –
Siemens LC67QFM50

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Den bedste væghængte emhætte på 60 centimeter er Siemens LC67QFM50. Den klarer sig godt i test, og har et glimrende design. Den er god til at opsamle fedt og suge dampen ud af dit køkken, så madlugten kan begrænses markant. Med denne emhætte bliver du altså ikke generet af mados, når du står i køkkenet, og det er naturligvis vigtigt. Kapaciteten er på hele 710 m3 pr. time, og og emhætten er placeret i energiklasse A. Vi kan godt lide at betjeningspanelet er berøringsfølsomt, da almindelige knapper kan blive snavsede. Betjeningspanelet sidder desuden foran på emhætten, og det er nemt at tørre af efter brug.
På denne væghængte emhætte savner vi kun to ting: Vi kunne godt have tænkt os en timer-funktion til eftersug, så den kunne køre i 10-15 minutter og stoppe automatisk. Desværre har Siemens ikke inkluderet denne funktion, selvom den er ganske nyttig. Noget andet, som kan være en smule generende i et åbent køkken, er støjniveauet. Ved laveste hastighed er støjniveauet på 53 decibel, hvilket er lidt højere end gennemsnittet. Det er dog ikke højt nok til for alvor at være generende, men stadig værd at være opmærksom på.
Specifikationer
- Størrelse: 60 cm.
- Motortype: Intern
- Energiklasse: A
Bedste væghængte emhætte (80 cm) –
Siemens LC87KHM60

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Ønsker du dig en emhætte, som er lidt større, er Siemens LC87KHM60 et godt valg. Den er 80 centimeter bred og har et moderne design, der er eftertragtet i nye køkkener. Fronten består af et glaspanel, som skjuler udsugningskanalen og giver emhætten et flot, minimalistisk look. I modsætning til hvad de fleste måske tror, bliver glasfronten hverken støvet eller smudset at se på. Motoren er nemlig tilpas effektiv til at al damp og os suges væk, og derfor er emhætten nem at holde ren. Dette er da også noget, som køberne har lagt mærke til, og en af grundene til at den er populær. Kort fortalt får du altså en effektiv og rengøringsvenlig emhætte, som endda fås til en rimelig pris.
Desværre er der også et par ulemper ved en emhætte af denne type: Selvom den ikke skygger lige så meget for lyset over kogepladen, er de indbyggede spots placeringer også trukket langt tilbage. Du får altså ikke samme slags lys ned på dine gryder og pander, som i en almindelig, væghængt emhætte. Siemens har desuden valgt at placere betjeningspanelet i toppen af emhætten, og der medfølger ingen fjernbetjening. Vi savner også mulighed for at aktivere eftersug.
Specifikationer
- Størrelse: 80 cm.
- Motortype: Intern
- Energiklasse: B
Bedste væghængte emhætte (90 cm) –
Miele DA 6096 W

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Miele DA 6096 W er bedst i test hos Forbrugerrådet Tænk. Den er blandt de bedste væghængte emhætter på 90 centimeter, og særdeles velegnet til det store, moderne køkken. Den er både effektiv og meget støjsvag, hvilket er en stor fordel i et åbent køkken-alrum. Fedtfilteret er glimrende til at opsamle fedt, og nemt at rengøre i opvaskemaskinen. Støjniveauet ved laveste hastighed er helt nede på 40 decibel. Det er tilpas lavt til, at man kun lige ænser at emhætten kører i baggrunden.
Selvom Miele DA 6096 W er en relativt dyr emhætte, får du ingen nyttige ekstrafunktioner. Den har 4 forskellige hastigheder, men intet eftersug og ingen fjernbetjening. Du skal altså selv strække armen i vejret for at nå knapperne i toppen af emhætten, hvilket er en smule ærgerligt. Her kunne vi godt have tænkt os at Miele-ingeniørerne havde udtænkt en smartere løsning, eller vedlagt en fjernbetjening.
Specifikationer
- Størrelse: 90 cm.
- Motortype: Intern
- Energiklasse: B
Bedste væghængte emhætte (120 cm) –
Eico by Elica Thin I 120 X

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Den bedste væghængte emhætte på 120 centimeter er Eico by Elica Thin I 120 X. Den fungerer glimrende til store kogeplader, og den er både flot og praktisk. Emhætten fra Eico er af rustfrit stål, og den har en meget støjsvag intern motor. Faktisk er den en af de mest støjsvage emhætter, vi er stødt på, og på laveste hastighed kan den dårligt nok høres. På fronten sidder det berøringsfølsomme betjeningspanel, og det er en smart placering. Der er også en lang LED-stribe foran fedtfiltrene, som giver et godt lys over din kogeplade.
En ting, som vi savner, er muligheden for at aktivere eftersug. Desværre er der ikke mange emhætter, som har denne funktion, men denne model er relativt dyr. Derfor kunne man have troet, at der var en knap til eftersug, men desværre ikke. Der er til gengæld indikator for filterskift, hvilket er en smart lille detalje.
Specifikationer
- Størrelse: 120 cm.
- Motortype: Intern
- Energiklasse: A
Bedste billige væghængte emhætte –
Electrolux LFC316X

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Den bedste billige emhætte til vægophængning er Electrolux LFC316X. Den har et klassisk design, som både er robust og funktionelt, og samtidig er den nem at betjene. Emhætten har en bredde på 60 centimeter, og forrest sidder 4 knapper til betjening af emhættens funktioner. Det er helt almindelige trykknapper, som er nemme at finde ud af, og de er designet således at du ikke skal røre hele fronten. Du undgår således at sætte store fingeraftræk på emhættens front, og det er faktisk godt tænkt af Electrolux. En anden ting, som er positiv, er at fedtfiltrene er effektive og nemme at klikke af. De sidder ikke skjult bag et panel, og kan hurtigt vaskes i opvaskemaskinen.
Noget, som hurtigt bemærkes ved denne emhætte, er støjniveauet. Det er desværre en smule højere end ved andre emhætter, og det kan måske primært tilskrives de lidt tyndere materialer og mindre lydisolering. Motorens vibrationer og aftrækskanalens susen kan høres en smule mere, og det kan være en ulempe i et åbent køkken-alrum. Derudover er det svært ikke at blive begejstret for emhætten, med tanke på at den er markant billigere end andre modeller.
Specifikationer
- Størrelse: 60 cm.
- Motortype: Intern
- Energiklasse: D
Bedste kompakte væghængte emhætte –
Eico by Faber Cylindra P W Plus

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Skal du have en kompakt væghængt emhætte, som også er flot at se på, bør du vælge Eico by Faber Cylindra P W Plus. Det er en fremragende lille emhætte, som overrasker på kapaciteten og mulighederne. Her er der ingen synlige fedtfiltre, og den passer både ind i moderne og ældre køkkener. Emhætten har kantsug, hvilket kort sagt betyder at et panel skjuler fedtfiltrene, så luften suges ind langs siderne. I panelet sidder LED-spots, som sørger for en god belysning over kogepladen. På fronten finder du et berøringsfølsomt betjeningspanel, som er nemt at forstå.
Desværre skuffer emhætten en smule på dens funktioner kontra pris. Der er ingen mulighed for at aktivere eftersug, og støjniveauet er da også relativt højt. Til prisen kunne vi også godt have tænkt os, at der fulgte en fjernbetjening med, men det gør der ikke. Til gengæld kan den købes ved siden af, men i skrivende stund koster den lige under 1000 kroner hos Eico.
Specifikationer
- Størrelse: ø37 cm.
- Motortype: Intern
- Energiklasse: A
Bedste væghængte emhætte med glasskærm –
Bosch DWF97RU60

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Der er mange gode grunde til at vælge en væghængt emhætte med glasskærm. Bosch DWF97RU60 er tilmed en af de bedste på markedet, og det er der flere gode grunde til: Emhætten har et slankt design, hvor glaspanelerne ikke hælder på samme måde som andre emhætter. Derved ser den mere futuristisk ud, og samtidig bliver den lettere at anvende i det daglige. Her har man nemlig kunnet placere betjeningspanelet i bunden af emhætten, og sammen med et lille display kan du nemt styre de mange funktioner.
Den væghængt Bosch emhætte har en meget høj kapacitet, og den har sågar to Boost-indstillinger til når der skal ekstra fart på udsugningen. LED-lys er selvfølgelig også indbygget i emhætten, og det kan både dæmpes og skifte tone. Den har også en timerfunktion, som gør det muligt at slukke emhætten automatisk efter X minutter.
Eneste ulempe ved emhætten er, at fedtfilteret kan være lidt svært at komme ind til. Det sidder nemlig inde bag glasskærmen, og man er nødt til at læne sig ind over kogepladen for at kunne se det.
Specifikationer
- Størrelse: 90 cm.
- Motortype: Intern
- Energiklasse: A
Bedste væghængte emhætte til recirkulation –
Thermex Preston II

Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.
Denne væghængt emhætte fra Thermex er den bedste til recirkulation. Generelt plejer Thermex at klare sig fint i test, og denne model får tilmed en masse positive anmeldelser fra købere på tværs af flere netbutikker. I modsætning til andre emhætter, hvor kulfiltre skal udskiftes relativt ofte, kan du til Thermex Preston II tilkøbe et Thermex Plasmex filter. Det har en forventet levetid på 10 år, og dermed kræver emhætten ikke mere vedligeholdelse end emhætter med aftræk. Noget, vi også kan lide, er at emhætten har en eftersug-funktion. Den kan aktiveres, når du er færdig med at lave mad, hvorefter emhætten slukker automatisk efter X minutter.
Et lille kritikpunkt er, at man har valgt at placere betjeningspanelet i midten af emhætten. Det er altså ikke helt så nemt at anvende, som hvis det eksempelvis sad i bunden. Desværre medfølger der heller ingen fjernbetjening, men emhætten kan til gengæld kobles til kogepladen via Thermex Toplink (tilkøb).
Specifikationer
- Størrelse: 60 cm.
- Motortype: Intern
- Energiklasse: A
Væghængt emhætte med recirkulation eller aftræk?
Emhætter med recirkulation suger luften ind gennem et filtersystem, renser den og blæser den ud i rummet igen. Emhætter med aftræk suger luften ud af køkkenet.
Recirkulation
Når en væghængt emhætte bruges med recirkulation, behøver du ikke at trække en luftkanal ud gennem væggen. Det er altså en smart og billig måde at montere en ny emhætte på, men der er til gengæld løbende udgifter til kulfilter. For at en emhætte skal kunne fungere med recirkulation, kræves der nemlig et aktivt kulfilter. Kulfilteret sørger for at fjerne lugten fra mados, så det kan altså ikke undværes.
Hvis du ønsker en emhætte til recirkulation, skal du huske at undersøge udvalget af kulfiltre ved producenten. Der er nemlig forskel på filtrenes levetid, og det kan have betydning for driftsomkostningerne på længere sigt.
Aftræk
Emhætter med aftræk er stadig de mest populære, og det skyldes formentlig flere ting: De er som regel mere støjsvage end ditto med recirkulation, og de er gode til at fjerne røg og damp fra køkkenet. Med en aftrækskanal til det fri bliver luften nemlig suget helt ud af dit køkken, og dermed kan du undvære kulfilter.
I nyere huse kan det være nødvendigt at åbne et vindue, når du tænder din emhætte med aftræk, fordi den ellers kan skabe et vakuum i rummet. Det nedsætter emhættens effektivitet, fordi der ikke kan skabes samme luftstrøm fra kogepladen og op gennem emhætten. Derfor skal et vindue helst stå på klem, så der også kan suges ny luft ind i køkkenet.
Vores research
For at finde de bedste væghængte emhætter på markedet, har vi gennemgået videnskabelige tests og læst et stort antal brugeranmeldelser. Vi også også forhørt os hos eksperter på området, for at blive kloge på markedet som helhed.
Væghængte emhætter, som anbefales i denne artikel, er blevet undersøgt grundigt og vurderet ud fra følgende parametre: Effektivitet, brugervenlighed og rengøring.
Som led i vores research har vi gennemgået følgende tests:
- Forbrugerrådet Tænk: Test af 36 emhætter (11. november 2021)